Minden, amit a festékről és festésről tudni érdemes

Színek

Festék szempontjából mindenki számára az első legfontosabb gondolat; hogy milyen színt is válasszunk. A megfelelő szín kiválasztásánál figyelembe kell vennünk környezetünket. Nagyon fontos, hogy az adott árnyalat passzoljon a lakásunkhoz, több szín alkalmazása esetén az adott helyiséghez. Mindenképp olyan árnyalatot válasszunk, amely természetünkhöz leginkább közel áll, hiszen lakásunkban napi több órát is eltöltünk, ezért az a közérzetünkre is meghatározó szereppel bírhat. Akár hisszük, akár nem egy jól megválasztott szín, a fejfájásunkra is jótékony hatással lehet, sőt gyógyító szereppel is bírhat. Akik hazaérve egy kis nyugalomra és kikapcsolódásra vágynak, otthonukban leginkább pihenni szeretnek, nekik a zöld színek a legmegfelelőbbek. A zöld árnyalatai megnyugtatják, kiegyensúlyozottabbá varázsolják a lelket. Kitűnő párosítás lehet a különböző fabútorokkal.

Festékek összetétele

A festékek szempontjából nagyon fontos, hogy semmiféle veszélyes anyagot ne tartalmazzanak. Nagyon káros lenne Ön és családja egészségére, ha párolgásuk során bármiféle a szervezetünkre ártalmas anyag kerülne azon légtérbe, amelyben mi is tartózkodunk. Éppen ezért, a megelőzés céljából mindenképp vízbázisú festékek megvásárlását javasoljuk, amelyek felhasználás után elpárolognak. Vásárláskor ne sajnáljuk az időt a festéken található tájékoztató alapos áttanulmányozására. Akkor választunk a legjobban, ha a dobozon feltüntetettVOC érték nulla közeli értéket mutat.

Penészképződés

A penészképződés egy nagyon kellemetlen és egészségtelen folyamat. Ennek megelőzése érdekében fontos betartanunk néhány alapvető szabályt. A festék kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy az gátolja a penészképződést. Ez önmagában nem elég, hiszen használata előtt megfelelően gondoskodnunk kell a festendő felület alapos megtisztításáról, penészmentesítéséről. Miután egy tökéletesen tiszta felületet kaptunk, utána alkalmazhatjuk az általunk választott páralecsapódást megakadályozó festéket. Ezzel is biztosítjuk a penész későbbi kialakulásának veszélyét.

Kültéri – homlokzati falfestékek

A kültéri festékeknél mindenképp a drágább, jobb minőségű termékek megvásárlását ajánljuk. Igaz, hogy ez egy nagyobb összegű kiadást jelent, de még mindig jobb egyszer megfizetni, mintha évente kellene újrafestetnünk házunkat, ami nem kevés időbe és pénzbe kerül. A minőség mellett nagyon fontos a megfelelő szín megválasztása is. Igyekezzünk olyan árnyalatot kinézni, ami illik környezetünkhöz, házunk stílusához, és előre láthatólag nem fogjuk hamar megunni. Kültéri falfestéknél inkább világos színeket célszerű választani, hiszen egy sötét árnyalat sokkal nehezebben ellenáll a nap erős sugárzásának, hamarabb kifakul, elveszti szépségét. Természetesen egy világosabb festék szempontjából is nagyon fontos, hogy ellenálljon az UV sugárzásnak, összetételét tekintve pedig a szélsőséges időjárási viszontagságoknak is.

Melyik terméket ajánljuk?

  • Amelyik 15 év garanciával rendelkezik
  • Ahol a megkérdezett vevők 93% pozitív visszajelzést ad
  • Amelyikről a festők 78% úgy nyilatkozik, hogy csak azt ajánlaná vevőinek

Fafestékek

Fa felület festése esetén mindenképp figyelembe kell vennünk hogy a fa egy élő anyag, folyamatos mozgásban van, szerkezete mindig változik. Éppen ezért ezen felületek kezelésére célszerű az úgynevezett fafestékeket használni, amelyek összetételüket tekintve rugalmasak, ezzel biztosítva, hogy igazodnak a fa mozgásához, vetemedéséhez. Legjobb választás a különböző vízhatlan, páraáteresztő festékek vásárlása. Használatukkal elkerülhetjük, hogy a festék lepattogjon az adott felületről, tartós és időtálló legyen.

Tetőfestékek

Bár egy igen kis részét képezik a piacon megtalálható festékkínálatnak, úgy hasznosságuk meghatározó jelentőségű. Egy jól megválasztott tetőfesték számos problémától tud megóvni minket. Elsősorban gondoljunk csak az alattomos tetőbeázásra, amely mindenki számára kellemetlen gondokat tud okozni. Másik kulcsfontosságú tényező a hővisszaverő tulajdonságuk. Tetőfestékek alkalmazásával a nyári forróság ellenére is kellemes, hűvös időt tudunk biztosítani otthonunkba, ezzel is megspórolva a drága klímaberendezések kiépítését. Használatukat megelőzően gondoskodnunk kell a tető alapos megtisztításáról, hiszen nagy mennyiségű kosz rakódik rá nap, mint nap.

A BURKOLÁSRÓL

A szakszerű burkolást körültekintő felkészülésnek kell megelőznie. A padlófűtés esetén a burkolati rétegrendszer kialakításához speciális szakismeret szükséges ezért a burkolási rétegrendet a tervezőknek kell meghatároznia. A korrekt műszaki megoldások megkövetelik, hogy az aljzat szerkezetének, felépítésének ismeretén kívül tisztában kell lennünk a burkolat a ragasztóanyag és az aljzatot előkészítő tulajdonságaival. A burkolat ragasztó kiválasztásához nagyon fontos, hogy ismerjük a kiválasztott burkolat anyagát. Padlófűtésre kerülő mázas égetett kerámia vagy hőporcelán laphoz flexibilis ragasztó szükséges, mert ez kellően rugalmas anyagot képez, amely felveszi a padlófűtésből származó hőingadozást. Bármilyen burkolóanyagról legyen is szó a fürdőszobát megbízhatóan kell az adott részeket szigetelni, nehogy a víz kárt okozzon az épület szerkezetekben.

BURKOLÁST ELŐKÉSZÍTŐ MŰVELETEK

Ellenőrizzük az aljzatot, melynek kellő szilárdságúnak és szennyeződésmentesnek kell lennie. Ahhoz, hogy biztos tapadást érjünk el, mind az aljzatra, mind pedig a falra egy alapozó réteget kell felvinni. (mélyalapozó) Aljzatszint ellenőrzés Ha nem megfelelő aljzatot képeztek padlókiegyenlítés szükséges. Aljzatkiegyenlítő rétegvastagsága 1-50 mm-ig alkalmazható különböző minőségi anyagok függvényében.

LAPKIOSZTÁS

Nagyobb felületek esetén burkolási terv készítése szükséges. Ez tartalmazza a lapkiosztást, a burkolat mintázatát, méreteit és kialakítás módját.

DILATIZÁCIÓ

A burkolt felületben ébredő feszültségeket levezetik és garantálják annak stabilitását, tartósságát. A burkolatot legalább 20-30 m2-ként és minden szerkezetváltás helyén valamint a falcsatlakozásnál dilatálni kell. A dilatációs hézagnak az aljzatbetonig kell terjednie. A burkolólap vastagságával megegyező vastagságban rugalmas fugamassza kitöltést kell készíteni . (szilikon) A dilatációs hézagok dilatációs profilokkal is kiválthatók

A BURKOLAT FUGÁZÁSA

A széles vagy zárt fuga választása egészen eltérő hatásokat eredményez, megjelenésében. A zárt fugás kivitel a folyamatosságot hangsúlyozza, de vannak hátrányai, ami azt eredményezi, hogy kisebb a burkolati réteg rugalmassága ez által nagyobb a feszültségi lehetősége. Ebből következően repedést és a burkolat felpúposodását okozza. A nyitott fugázás lehetővé teszi a fugák szabályos tömör kitöltését ez megbízhatóbb és biztonságosabb.